Podstawy gastronomii weselnej

Ślub jest jednym z najważniejszych wydarzeń w życiu człowieka. Catering weselny to duża odpowiedzialność. Wyżywienie wesela to nie przypadek. Wymaga dbałości o szczegóły i terminowość, a także jasnej komunikacji z nie tylko panną młodą i panem młodym, ale także z innymi np. świadkiem ślubu, rodzicami młodych oraz, innymi „pracownikami” wesela takimi jak DJ i fotograf. Zanim zaakceptujesz jakąkolwiek pracę cateringową weselną, ważne jest, aby wiedzieć o wszystkim.

Aby mieć pewność, że Twoja restauracja poradzi sobie z tego rodzaju wydarzeniami, musisz dokładnie określić, jakie usługi zapewnisz jako dostawca imprez. Usługi te mogą obejmować zapewnianie dowolnej kombinacji jedzenia, napojów i ciast. Może również obejmować sprzęt i inne materiały potrzebne do zakupu lub wynajmu oraz koszty usług.

Nawet jeśli twoja restauracja oferuje już catering w restauracji , wesela zwykle wymagają znacznie więcej czasu i zasobów niż przeciętna funkcja, szczególnie jeśli jest to lokal nie na miejscu .

jedzenie na weselu - co jest na talerzu
To catering odpowiada za jakość tego co znajdzie się na talerzach gości. Sprawdź ofertę Gastro Crew jeśli zależy Ci na dobrym cateringu.

Tworzenie menu weselnego

Dawno minęły czasy ścisłej etykiety otaczającej sposób organizacji przyjęcia weselnego. Współczesna panna młoda jest tak samo chętna na zupełnie wyjątkowe menu weselne, jak seria stacji degustacyjnych, ponieważ jest to tradycyjny posiłek do siedzenia. Oczywiście, jako firma cateringowa, twoje menu musi mieć pewne parametry. Nie możesz zaoferować wszystkiego w menu jadalni jako części menu gastronomicznego, ponieważ wiele potraw nie wytrzyma długich okresów, które czasem wymagają posiłki. Twoje menu weselne może być tak proste lub tak rozbudowane, jak tylko chcesz.

Jeśli chodzi o wycenę pokrywanego menu weselnego, odrabiaj pracę domową. Dowiedz się, jakie inne lokalne firmy cateringowe i restauracje naliczają opłaty za imprezy pokrywane. Sprawdź także lokalny sklep spożywczy i dowiedz się, ile kosztują za talerze imprezowe i posiłki.

Obawy kontraktowe


Aby upewnić się, że wszyscy są szczęśliwi pod koniec dnia (lub wesela), umowa określa dokładnie, co twoja restauracja zapewni usługi, od jedzenia po sprzątanie. Twoje ceny muszą pokryć koszty wyżywienia, w tym koszty transportu. Niektóre restauracje robią to, włączając koszty w swoje ceny, inne pokrywają koszty poprzez dodanie określonych opłat.

Do typowych usług, które możesz uwzględnić – lub za które pobierasz dodatkową opłatę – należy wyżywienie w restauracji . Obsługa dużych imprez w restauracji zajmuje znacznie więcej czasu niż typowy posiłek w jadalni. W ramach obsługi cateringowej możesz również wybrać jedną lub więcej z następujących opłat:

  • Opłata za pokój
  • Opłaty za pościel
  • Opłata za cięcie ciasta
  • Opłata za sprzątanie
  • Opłata za parkiet taneczny
  • Opłata za barman
  • Sprzęt i wyposażenie gastronomiczne
  • Bardzo ważnym aspektem catering na wesele do rozważenia jest transport. Jeśli zaczynasz od mniejszych wydarzeń, możesz być w stanie poradzić sobie z używaniem pojazdu osobistego. Ale jeśli organizujesz duże, formalne przyjęcie weselne poza lokalem przedsiębiorstwa, potrzebujesz dużego pojazdu, a także specjalnego sprzętu do utrzymywania ciepłej lub zimnej żywności podczas transportu.

Formalne wesela wymagają dużej ilości sprzętu, takiego jak wiele kieliszków, sztućców i talerzy do ustawienia poszczególnych miejsc. Ponieważ oczywiście nie chcesz pozostawiać restauracji bez dań, być może będziesz musiał wynająć lub kupić materiały eksploatacyjne specjalnie dla gastronomii. Zanim zdecydujesz się na zakup kilkuset dodatkowych szklanek wody i innych materiałów, spróbuj zorganizować kilka wesel lub innych dużych, formalnych imprez, aby upewnić się, że jest to usługa, którą chcesz realizować.

Bardziej opłacalne może być wynajęcie przedmiotów takich jak stoły i krzesła, pościel lub naczynia niż inwestowanie w nie. Na przykład, wspomniany powyżej ślub 300 osób? Jeśli nie planujesz w najbliższej przyszłości zorganizować wielu imprez dla 300 osób, czy warto byłoby kupić do tego cały sprzęt gastronomiczny, czy też wynająć dodatkowy sprzęt łatwiej i taniej?