Catering zwiększa sprzedaż restauracji

Coraz więcej właścicieli restauracji wychodzi poza swoje jadalnie, aby prowadzić działalność gospodarczą poprzez catering . Zarówno lokal gastronomiczny, jak i lokal gastronomiczny stają się coraz bardziej popularne w wielu restauracjach. Restauracje z prywatnymi jadalniami i obiektami bankietowymi mogą zwiększyć sprzedaż, zapewniając catering na prywatne przyjęcia i duże funkcje, takie jak wesela, przyjęcia świąteczne i konferencje biznesowe.

Catering pozamiejscowy to kolejny obszar przemysłu restauracyjnego, który stale się rozwija. Wiele restauracji oferujących jedzenie oferuje klientom jedzenie, a nie na odwrót.

Co to jest catering restauracyjny?

Catering w restauracji można zdefiniować jako:

Wyżywienie na miejscu – klienci przychodzą do restauracji na specjalną imprezę lub posiłek
Wyżywienie poza lokalem gastronomicznym – restauracja przynosi jedzenie klientowi w domu lub w innym miejscu, w którym nie podaje się posiłków. Taka forma nazywa się catering do domu. Z reguły dowóz określony jest dzielnicą albo liczbą kilometrów.


Catering w restauracji obejmuje:

  • Wesela
  • Przyjęcia urodzinowe
  • Imprezy rocznicowe
  • Biznesowe spotkania
  • Konferencje
  • Obiady
  • Spotkania wakacyjne
  • Niektóre restauracje, które obsługują nawet, wynajmują cały zakład dla dużych funkcji.

Menu

Menu gastronomiczne w restauracji może być tak proste lub tak rozbudowane, jak tylko chcesz. Typowe posiłki pokrywane są albo na talerzach, w formie bufetu, albo na stacjach z jedzeniem . Talerze, takie jak owoce i ser, koktajl z krewetek i antipasto są łatwe do przygotowania i transportu, jeśli prowadzisz catering poza lokalem.

Menu restauracyjne powinno być bardziej elastyczne niż zwykłe menu jadalniane. Nie można po prostu zaoferować wszystkiego w menu jadalni jako części menu gastronomicznego, ponieważ wiele potraw nie wytrzyma przez długi czas, który czasem wymaga posiłku. Wyceniając menu cateringowe, odrabiaj pracę domową. Dowiedz się, jakie inne lokalne firmy cateringowe i restauracje, które oferują wyżywienie, pobierają opłaty za imprezy pokrywane. Sprawdź także lokalny sklep spożywczy i dowiedz się, ile kosztują za talerze imprezowe i posiłki.

Opłaty


Wyżywienie w restauracji, zwłaszcza na większe przyjęcia, zajmuje znacznie więcej czasu niż typowy posiłek w jadalni restauracji. Musisz pokryć koszty wyżywienia, w tym koszty transportu, więc możesz zdecydować się na naliczenie opłaty lub dwóch. Unikaj dodawania zbyt wielu opłat, w przeciwnym razie potencjalni klienci mogą poczuć się, jakbyś próbował je zlikwidować. Dowiedz się również, jakie są opłaty konkurencji za korzystanie z pokoju

Opłaty mogą obejmować:

  • Opłata za pokój
  • Opłata za cięcie ciasta
  • Opłata za sprzątanie
  • Opłata za parkiet taneczny
  • Opłata za barman
  • Darmowa dostawa


Ponadto restauracje, które świadczą usługi gastronomiczne, mogą mieć limit czasowy na korzystanie z sali funkcyjnej i mogą pobierać opłatę godzinową poza tym limitem. Jeśli zdecydujesz się oferować wyżywienie w restauracji oprócz zwykłego biznesu restauracyjnego, musisz upewnić się, że masz odpowiedni personel w obu miejscach. Catering restauracyjny oferuje szansę na zwiększenie zarówno sprzedaży, jak i bazy klientów. Ludzie już uwielbiają twoje jedzenie, więc dlaczego nie skorzystać z tego i zaoferować usługi gastronomiczne?

Wyżywienie we własnym zakresie a wyżywienie w restauracji


Nie masz restauracji? W porządku Założenie firmy z własnym wyżywieniem to dobry sposób na prowadzenie biznesu spożywczego. Jeśli lubisz gotować i bawić, biznes z własnym wyżywieniem może być idealną karierą dla Ciebie. Założenie firmy z własnym wyżywieniem wymaga niewielkich kosztów rozpoczęcia działalności i może być krokiem w kierunku otwarcia jednego dnia własnej restauracji.